Slim verduurzamen Mercado

We maken het Mercado-gebouw groen en gasloos

Groener dan groen. Dat wordt het nieuwe Mercado-gebouw. Zo komt er een groenwand van 85 vierkante meter en een 221 vierkante meter groot retentiedak. Dat is een groene daktuin met daaronder gerecyclede waterretentieboxen, om regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Daardoor ontlasten we het riool en hebben we water voor de planten in de daktuin. In totaal kunnen we 16 kubieke meter regenwater opslaan. Verder plaatsen we 2 insectenhotels en 58 nestkasten voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Uiteraard gaat Mercado van het gas af. Er komt een WKO-systeem en er worden klimaatplafonds geplaatst voor het koelen en verwarmen van het gebouw. Al deze verduurzamingsmaatregelen zijn goed voor energielabel A++++.

  • 221 Groene daktuin
  • 95 % Hergebruik materialen
  • 16 Regenwateropslag

Hergebruik

Wij zijn verantwoordelijk voor alle bouwkundige en constructieve werkzaamheden. Denk aan het plaatsen van groene gevels, een stalen trap en de onderconstructie van de luchtbehandelingskasten. Daarnaast zorgen we voor nieuwe plafond, wand en vloerafwerking afwerking refurbishen we oud meubilair zoveel mogelijk. Zo gaan we de huidige entreebalie opknappen en voorzien van een mooie bamboeafwerking. Hergebruik is sowieso een belangrijk aspect. Minimaal 95 procent van het vrijkomende materiaal wordt hergebruikt, waarvan minimaal 40 procent binnen ons eigen metropoolregio Eindhoven. Daarnaast gebruiken we geen nieuwe materialen die op de Rode Lijst van The Natural Step staan, maar kiezen we voor milieuvriendelijkere alternatieven.

Slim verduurzamen

De renovatie van het Mercado-gebouw valt onder het project Slim Verduurzamen Gemeente Gebouwen van de gemeente Eindhoven. Dit project wordt uitgevoerd door consortium !mpuls. !mpuls is een samenwerking tussen Brink, DWA, RUA/DOOR Architecten, Kuijpers en Ballast Nedam Zuid. In dit consortium vervult Ballast Nedam Zuid de rol van bouwkundig aannemer. Inmiddels zijn het Stadhuis en de Stadhuistoren al gerenoveerd en na Mercado volgen het NRE-gebouw en het Van Abbemuseum.

Rudy van der Heyden

Manager Renovatie & Onderhoud

Terug naar