MindLabs Tilburg

Het centrum voor innovatie en kunstmatige intelligentie

Nieuw verbonden met oud

Een innovatiegebouw voor kunstmatige intelligentie in Gemeente Tilburg, gelegen in de Spoorzone. Dit 12.000m² tellende project is direct verbonden met de transformatie van de LocHal. Bijzonder aan dit project is dat de stalen spanten behouden zijn en het hart van MindLabs vormen. Deze oude staalconstructie die vanuit vroeger is blijven staan, geeft het gebouw karakter en geschiedenis. Bovendien is het gebouw niet alleen een baanbrekende plek voor innovatie, maar ook een school.

  • 30 m hoog
  • 7 bouwlagen
  • 12.200 m2 grootte

Nieuwbouw én transformatie

Het gebouw is ontworpen en gebouwd op een perceel dat is toegewezen door de gemeente. Om de beperkte beschikbare ruimte optimaal te benutten, hebben de ontwerpers de logistiek en bouwmethoden zorgvuldig gepland en uitgevoerd.

De wanden van het gebouw zijn gemaakt van schoonwerk beton met een houtstructuur, wat het gebouw een unieke uitstraling geeft. Dit is mogelijk door het gebruik van prefab beton van hoge kwaliteit. Een uitdaging om op locatie te realiseren.

Het gebouw heeft een authentieke uitstraling. De bestaande gevels zijn volledig gereinigd, zodat de oorspronkelijke stenen weer zichtbaar zijn. Deze verbetering is duidelijk zichtbaar als je langs het project loopt.

Signature space: Hal 70

Het zes verdieping tellende MindLabs werd gerealiseerd op een piepkleine bouwplaats. Daarom bouwden we eerst 12.200 m2 nieuwbouw en vervolgens de transformatie van Hal 70. Delen van de oude monumentale gevels en de staalconstructie zijn bewaard gebleven en gekoppeld aan een ‘vrije vloer’. Vanaf daar kunnen bezoekers naar de labs, studio’s en horeca. Ze kunnen nu zelfs debatteren op een speciaal ingerichte arena. Zo maakten we van Hal 70 de signature space van MindLabs, de plek waar alles bij elkaar komt.

BIM en MindLabs

Zowel binnen in het gebouw, als tijdens de bouw werd ingezet op interactieve technologieën. Hiervoor werd onze integrale BIM-aanpak ingezet. Zo hebben we van tevoren het project inzichtelijk gemaakt met point cloud data en clashdetectie. Met als resultaat: een doordacht bouwproces, verhoogde efficiency en minder faalkosten. Daarnaast zorgden we ervoor dat niet alleen een fysiek gebouw wordt opgeleverd, maar ook een virtueel gebouw beschikbaar kwam. Informatie over materialen, afmetingen en onderhoudsgegevens werden verwerkt in een digitaal as-built 3D-model. Hiermee kan de opdrachtgever gemakkelijk het beheer en onderhoud managen.